Az emberi szervezet nem termel ásványi anyagokat, ezért figyelni kell arra, hogy a táplálkozáskor elegendőt fogyasszunk belőlük.
Az ásványi anyagok fontos feladatokat látnak el a sejtépítés, az idegi funkciók és az izomzat kiegyensúlyozott működése során. Szerepük jelentős az ingerátvitel folyamatában, a vérképzésben, a vitaminok hatékony hasznosulásában, a szervezet só-víz háztartás és a sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, mind ezek mellett pedig fontos eleme az enzimrendszernek.
A kókuszcukor magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, gazdag forrása a káliumnak, magnéziumnak, kalciumnak, cinknek és a vasnak.
Ásványi anyagok (mg/100g)
Nitrogén | 202 |
Foszfor | 79 |
Kálium | 1030 |
Kalcium | 8 |
Magnézium | 29 |
Nátrium | 45 |
Klorid | 470 |
Kén | 26 |
Bór | 0,6 |
Cink | 2 |
Mangán | 0,1 |
Vas | 2 |
A kálium a bélből felszívódva kerül a szervezet folyamatosan cserélődő káliumkészletébe, az anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához, szükséges a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim működéséhez. Jelentős szerepe van a sejtek élettani hatásainak biztosításában, a normál vérnyomás fenntartásában, a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében, valamint csökkenti a vesekőképződés kockázatát és segít megelőzni a csontok leépülését.
A kálium a szervezet sav-bázis helyes arányának megtartásában is jelentős szerepet tölt be, mivel képes a pH változásait kedvező irányba befolyásolni.
Szükséges a vércukorszint szabályozásában is, mert az alacsony káliumszint a vércukorszint emelkedését okozhatja.
Érdemes tudni azt, hogy az élelmiszerek ásványi anyag tartalmának felszívódási hatékonyságát az inulin növeli.
A kókuszcukor a magas inulin tartalom mellett gazdag forrása a vitaminoknak, az inozitolnak és a polifenol vegyületeknek is.
A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek szervezetünk kifogástalan működéséhez, a sejtek, szövetek regenerálódásához és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megőrzéséhez.
A vitaminok egymással és számos ásványi anyaggal, nyomelemmel egyensúlyt tartanak együtt fejtik ki jótékony hatásukat, antioxidánsként viselkednek, vagyis lekötik a szervezetben jelenlévő káros szabadgyököket.
A prebiotikus jelleg a vitaminok elhúzódó felszívódását és hatékonyabb hasznosulását is magával hozza, ami igen előnyös tulajdonság a vízben oldódó, gyorsan kiürülő vitaminok esetében.
Az inozitol jótékony hatással bír a keringési rendszerre, védi az erek rugalmasságát, csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. A sejthártya alkotórésze ezért szükséges a sejtek számára, fontos az agy, idegek, vese és az izmok megfelelő működéséhez. Közreműködik a sejtek közötti ingerületek továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában, zsírbontó hatásának köszönhetően megakadályozza a zsír lerakódását a májban.
A cukorbetegségben szenvedők esetében jelentősebb az inozit hiánya a szervezetben, mert a magasabb vércukorszint hatására az agy és idegsejtek akadályoztatva vannak az inozitol felvételében, aminek következtében mozgásszervi betegségek alakulhatnak ki.
A polifenol vegyületek a flavonoidokkal és antioxidánsokkal együtt jelentős szerepet töltenek be az egészség megőrzésében.
Lassítják a sejtek öregedését, segítik a vitaminok felszívódását, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez.
Megkötik a szabadgyököket ez által védelmet nyújtanak azok romboló hatásaitól, ami által csökken a rákos sejtek elszaporodásának lehetősége, védve ezzel a sejteket és biztosítva azok zavartalan működését. Kedvező élettani hatásaik közül kiemelkedő az antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antiallergén és a vírusellenes hatásuk is. Pozitív hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre azáltal, hogy növelik az érfalak rugalmasságát, csökkentik a koleszterinszintet és a vérrögképződést, valamint védőhatást fejtenek ki a trombózis ellen.
Forrás:
Elődi Pál: Biokémia
Törő Imre: Az élet alapjai
Dr. Kónya Judit: Miért nélkülözhetetlen a kálium?
Glutamine. University of Maryland Medical Center, 2011. május 24.
Colodny, L., et al. Inositol – clinical applications for exogenous use. Alternative Medicine Review.
Ez a cikk fontos lehet barátaidnak is, oszd meg velük.