Karamell öntet

Hozzávalók:

1 csésze Bananban kókuszcukor
8 dkg puha vaj
2 dl langyos habtejszín
jó nagy csipet só (Maldon)

Elkészítés:
A kókuszcukrot egy magasabb falú lábasba öntöttem és alacsony lángon megolvasztottam. Kevergetni nem szabad, csak az edényt mozgatni. Nem kell sokáig karamellizálni, elég megvárni, amíg a cukor teljesen felolvad.
A kikészített vajból evőkanalanként adtam a megolvadt cukorhoz, mindet jól eldolgoztam, megvártam, amíg összesimul a cukorral, csak azután adtam hozzá a következő adagot. Eredetileg 10 dkg vajat készítettem elő, de végül nem adtam hozzá mindet.
Amikor az összes vaj és a cukor egybeolvadt hozzáöntöttem a kissé meglangyosított tejszínt. A langyos tejszínnel nem fut és habzik fel annyira, mint a hideggel. Továbbra is lassú tűzön jól összeforraltam, elzártam alatta a lángot és beletettem a nagy csipet Maldon sót.

Ezután kisütöttem a palacsintákat, amit rozmaringos körtével töltöttem meg. Utóbbihoz a körtéket meghámoztam, cikkekre vágtam, majd kis szeletekre. Lábasba tetem, meghintettem kevés kókuszcukorral és finomra aprított rozmaringgal. Félpuhára pároltam.

 

Ezt az öntetet Libor Mária gasztroblogger (Limara péksége) készítette Banaban hozzávalókkal:

http://www.limarapeksege.hu/2014/11/sos-karamell-ontet-kokuszcukorbol.html

FACEBOOK
GOOGLE
http://biokokusz.hu/receptek/desszert/karamell-ontet/
TWITTER
PINTEREST
PINTEREST