Receptek természetes édesítőkkel

posted in: Egyéb | 0

KÓKUSZCUKOR

A finomított cukrok és a mesterséges édesítőszerek helyett sokan keresik a természetes édesítőket, köztük a kókuszpálma nektárjából készült kétféle édesítőt a kókuszcukrot és a kókusznektár szirupot, amelyek jó választásnak bizonyulnak a gyakoribb használatra.

Tudni kell viszont, hogy a természetes édesítők is nagyrészt szénhidrátok, amelyek másként hatnak a szervezetre ugyan, mint a finomított szénhidrátok, de magas kalóriatartalmukra tekintettel esetükben is fontos a mérsékletesség még akkor is, ha fogyasztásuk egészségügyi előnyökkel járhat.

Kókuszcukor és a kókusznektár szirup jellemzői:

• alacsony glikémiás indexel (GI35) rendelkező táplálékok.

Az alacsony glikémiás édesítő a legtöbb ember számára jobb választás, de különösen a cukorbetegek és a túlsúlyosok számára előnyös, mert lassabban, fokozatosabban szívódik fel, ezért a vércukorszint kevésbé emelkedik az emésztés során.

• mindkettő inulint tartalmaz, ami a prebiotikumok egyik fajtája.

A prebiotikumok a szervezet számára hasznos probiotikumok szaporodását serkenteni. A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek hozzájárulnak a bélflóra egészséges fenntartásához, valamint fontos funkciót töltenek be az emésztésben, a koleszterin anyagcseréjében és a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában.

A kókusznektár szirup a kókuszpálma fiatal hajtásán növő virágok nektárjából készül.

Cukor_kész_v01_469-301

A virágokat összekötözik és levágják a végeit, amelyek ezt követően nektárt termelnek.
A megvágott hajtások nem fejlődnek tovább, azon az ágon nem fog kókuszdió teremni, ezért csak kevés fán és csak egy hajtást vágnak meg.
A megvágott virág azonban 20 éven keresztül termeli a nektárt, naponta nagyjából 1 litert.
A nektár fehér tejszerű folyadék, amelyet az erjedés elkerülése végett naponta többször be kell takarítani.

Az összegyűjtést követően alacsony hőmérsékleten (40 ° -43 ° C) 90 percig melegítik a nektárt. Ezzel karamell színű szirupot hoznak létre, amely koncentrálódik a természetes cukrokra. A kókusznektár önmagában édes ezért nem igényel magas hőkezelést vagy kémiai feldolgozást az édes íz fokozása érdekében. Ezért a nektárban lévő nyomelemek, vitaminok, enzimek nem semmisülnek meg az eljárás során.
(A juharszirupot magas hőfokon (80 ° -100 ° C) kell kezelni a cukortartalom koncentrálása végett.)

természetes_édesítők_450-300

A 100% tisztaságú kókuszcukor kizárólag a kókuszpálma nektárjából készül. A friss nektárt melegítik addig, amíg a nedvesség elpárolog és cukorkristályok alakulnak ki. A feldolgozási folyamat során nem kevernek hozzá más típusú gyengébb minőségű pálma vagy nádcukrot.

A kókusznektár és a nektárból készülő 100% tisztaságú kókuszcukor rendkívül ritka és kuriózumnak számító természetes édesítőszer, mert a nektár betakarítása csak kézzel végezhető, e miatt nem alkalmas tömegtermelésre.

Vannak olyan gyártók is, akik más cukrokkal keveri a kókuszcukrot ezért fontos, hogy figyelemmel kísérjük a címkézést.
A kókuszcukrot és a kókusznektár szirupot ugyanúgy használhatjuk, mint más megszokott édesítőket, a kívánt édes íz eléréséhez azonban kevesebb mennyiség is elegendő a megszokottnál.

sült_mogyoró_450-300

A kókuszcukor és a kókusznektár szirup a természetben előforduló legfinomabb természetes édesítő, amellyel készíthetünk:

 limonádét, szörpöt

• palacsintát, gofrit

• krémet, pudingot

• mártást, levest

 öntetet, szószt

 kávét, teát

• süteményt

• fagylaltot

Ez a cikk fontos lehet barátaidnak is, oszd meg velük.

FACEBOOK
GOOGLE
http://biokokusz.hu/receptek-termeszetes-edesitokkel/
TWITTER
PINTEREST
PINTEREST