Egyike vagyunk azon vállalkozásoknak, amelyek fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást, ezért a Biokókusz megalakulása óta anyagi hozzájárulással támogatja a Szemem Fénye Alapítvány áldozatos munkáját. A támogatások mértéke alapesetben minden egyes eladott termék után 50 Ft.

SZFA banner

„Szemem Fénye” – A Beteg Gyermekekért Alapítvány

„Vannak gyermekek, akiknek nem adatik meg a hosszú élet. Mi értük vagyunk, és azokért az emberekért, akik a legjobban szeretik őket.”

A Szemem Fénye Alapítvány 2002-ben alakult Pécsett, egy leukémiában eltávozott pécsi kisfiú, Nail emlékére. Az alapítók célja az volt, hogy a súlyosan beteg gyermekeket gondozó családok ne maradjanak egyedül küzdelmük során. A búcsú pedig – ha már elkerülhetetlen –, legyen emberhez méltó.

Az alapítvány egyik tevékenysége a beteg gyermekek kórházakból, intézményekből otthonukba illetve a kezelésekre történő térítésmentes szállítása országszerte, melyet 2003 óta végez. A szervezet ellátási kötelezettsége Baranya megye, ahol közel 60 000 beteg gyermek szállítását látja el. Betegszállító autói havi szinten 25-30 000 km-t tesznek meg a különböző gondoskodást igénylő beteg gyermekek szállításával.

A Szemem Fénye Alapítvány 2010-ben hozta létre Magyarország első gyermekhospice házát, a pécsi Dóri Házat, mely gyógyíthatatlan, daganatos és más veleszületett vagy szerzett, életet megrövidítő betegségben szenvedő gyermekek, és fiatal felnőttek térítésmentes ellátásával foglalkozik. Szakmailag rendkívül felkészült orvosok, nővérek, szakápolók és terapeuták nyújtanak teljes körű szolgáltatást a beteg gyermekek és családjaik számára. Az alapítvány többéves munkája eredményeképp 2012-ben a gyermekhospice Magyarországon elismert szakma lett, önálló szakmakódot és a felnőtt hospice-tól eltérő szakmai követelményrendszert kapott. A szolgáltatásait ingyenesen nyújtó Dóri Ház rendszeres állami finanszírozásban nem részesül.

Szervezet bemutatása

Gyermekbeteg-szállítás

Egy személyes tragédiát követően a 2002-ben útjára indult Szemem Fény Alapítvány kezdetekben fő profiljaként és az országban egyedülálló módon, gyermekbeteg-szállítással foglalkozott. Általános gyermekbeteg-szállító tevékenységét azóta is töretlenül végzi, és ellátja az egyedi igényű (transzplantált, dializált) gyermekek szállítását is. Korábban a súlyosan beteg gyermekek csak a felnőttekkel összevonva, szülői kíséret nélkül juthattak el a vizsgálataikra. A legyengült immunrendszerük miatt ez komoly probléma volt, hisz állandó fertőzésveszélyre való tekintettel ez túl nagy kockázatot jelentett. A szervezet munkájának köszönhetően ezt az egyedi szolgáltatást 2008 óta az Országos Egészségügyi Pénztár is elismeri, ami az alapítvány betegszállító autóinak finanszírozását is jelenti. Ellátási kötelezettségébe közel 60 ezer, 0-14 éves korú gyermek tartozik, akiket az alapítvány különböző orvosi kezelésekre, kontrollra illetve onnan otthonukba szállít nem csupán a régión belül, de sok esetben azon túlra is. Gépparkja jelenleg 2 db fekvőbeteg szállításra alkalmas gyermekmentőből, illetve egy gyermekbeteg-szállító autóból áll, amelyek havi közel 25 ezer kilométert tesznek meg.

Gyermekhospice és Dóri Ház

Magyarországon ma, az Európai Unió adatai szerint, mintegy 16 ezer olyan család él, amelyben vele született, vagy szerzett gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermeket ápolnak 24 órán keresztül, a hét minden napján. A Szemem Fénye Alapítvány, mint a magyarországi gyermekhospice úttörője, 2010-ben azzal a céllal nyitotta meg hazánk első gyermekhospice házát, a pécsi Dóri Házat, hogy a lehető legjobb minőségű életet biztosítsa az érintett 0-24 éves korú gyermekek és fiatal felnőttek számára. Lelkiismeretes munkájának köszönhetően azóta egyre többen kerülnek kapcsolatba a térítésmentes szolgáltatásokat nyújtó szervezettel.

A felnőtt hospice-tól eltérően, a gyermekhospice ellátás a betegség diagnosztizálásakor kezdődik. A közhiedelemmel ellentétben a jogosultak nem csupán a végstádiumú daganatos gyermekek, hanem többek közt keringési-, anyagcserezavarokkal, súlyos epilepsziával küzdő, vagy izomsorvadásos és transzplantációra váró gyermekek is, akik betegségüket nézve valószínűleg nem élik meg a felnőtt, vagy öregkort. Ide tartoznak még azok a betegségek, amelyek életet veszélyeztető állapotot takarnak, például a ritka szindrómák. Bekerülésüket a WHO nemzetközi kódlistája szabályozza.

A Szemem Fénye Alapítvány jelenleg közel 100 érintett családdal áll kapcsolatban és nyújt számukra segédkezet a megpróbáltatásokkal teli rögös úton. A mentesítő, nappali vagy életvégi ellátásra érkező gyermekek és hozzátartozóik teljes körű kiszolgálásáról szakképzett ápolók, orvosok, terapeuták gondoskodnak. A ház 3 db magas felszereltségű szobájával, vidám közösségi tereivel, és terápiás helyiségével, kényelmesen egyszerre maximum 2 család befogadására alkalmas. A kegyeleti helyiség, kápolna és ravatalozó pedig a búcsú lehetőségét biztosítja a gyermeküket elveszített szülők számára.

A gyermekhospice nem csupán a megfelelő egészségügyi ellátásáról szól, hanem az élményekről, kikapcsolódásról és az emlékek gyűjtéséről is.  A beteg gyermekek sokszor érzik magukat a társadalomból kirekesztve, hiszen nem járhatnak közösségbe, mehetnek moziba, vagy fürödhetnek medencében egészséges társaikhoz hasonlóan. Az alapítvány családtámogató csoportjának egyik legfontosabb feladata tehát a megvalósítható kívánságok teljesítése, programok szervezése és olyan élmények biztosítása, amelyeket a beteg gyermek életében először, vagy utoljára szeretne megélni. Emellett a Dóri Ház kikapcsolódást nyújt a hozzátartozók számára is, akikkel szociális munkás és pszichológus is foglalkozik.

A család egységére koncentráló szolgáltatás az egészséges testvérekre is odafigyel. Az ápolási teendők miatt rájuk ugyanis gyakran kevesebb idő és figyelem jut a családban, akár komoly lelki sérüléseket okozva ezzel számukra.  Az Elefánt Klub körein belül ők is beszélhetnek érzéseikről, részt vehetnek különböző programokon, és társaikkal karöltve törhetnek ki a szürke hétköznapokból. Az érzelmeiket nehezebben feldolgozó édesapákat az Apa Klub, míg az unokáikat elveszítő nagyszülőket a Nefelejcs Klub támogató csoport segíti.

A Szemem Fénye Alapítvány non profit szervezetként működési költségeit programok, jótékonysági események szervezésével, pályázatok írásával, üzleti kommunikációval biztosítja, amik mind a forrásteremtő csapat feladatai. Helyi és országos méretű kezdeményezéseit aktív médiakommunikációval és minden lehetséges eszközt megragadva igyekszik népszerűsíteni, amelyben a média csoport szakemberei segítik. Saját vállalkozási tevékenységének, a Charity Shopoknak bevételei szintén az alapítvány működéséhez járulnak hozzá.

Azok számára, akik az otthon biztonságát a nehéz helyzet ellenére sem szívesen hagyják el a Szemem Fénye Alapítvány otthoni gyermekhospice ellátása jelenti a megoldást. A beteg gyermek otthonában történő ápolást, a gyermekhospice házhoz hasonlóan, szakképzett személyzet, nővérek, terapeuták végzik a személyre szabott gondozási terv szerint.  Rendszeres látogatásaik során odafigyelnek nem csupán a gyermekre, de az őt körülvevő családtagokra is. Ez a szolgáltatás az alapítványnak köszönhetően 2014 áprilisa óta OEP finanszírozott tevékenység Magyarországon.

Charity Shopok/Adományboltok

Angliai mintára hozta létre a szervezet Charity Shopjait, amelyek a beérkező tárgyi adományok értékesítésével foglalkoznak vállalkozási formában. Az üzletek amellett, hogy ruhaneműk, kerámiák, háztartási eszközök, lakástextil, cipők, játékok és egyéb hasznos és jó állapotú áru, kedvező áron való értékesítésével foglalkoznak, adománygyűjtő pontként is működnek. A szervezet irodaépületének alagsorában található hatalmas árutömeget feldolgozó adományraktára jelenleg 3 üzletet lát el (2 Pécsett és 1 Dombóváron), illetve szervez kitelepüléseket vidéki vásárokra. Kisteherautója és az adománygyűjtő járatok segítségével pedig a jó minőségű bútorok, gyógyászati segédeszközök, játékok, ruhák és egyéb felajánlások az ország különböző pontjairól a központi raktárába való érkezése is megoldott. A Charity Shopok, illetve az összes értékesítésből származó profit a Szemem Fénye Alapítvány Dóri Házának működését támogatja.

Szemem Fénye Alapítvány
7634 Pécs, Rácvárosi út 37.
(72)526-658
www.szememfenye.hu
adószám: 18321407-2-02