Sokan nem is gondolnák, hogy a kókuszipar egy része a majmok „hátán” épül, mert az olyan agilis és ügyes mászók, mint a majmok jelentősen több kókuszdiót képesek betakarítani naponta, mint az emberek.

BANABAN pálma

Az élelmiszeripar a közelmúltban alábbhagyott a hidrogénezett zsiradékok használatával annak tudatában, hogy ezek komoly veszélyt jelentenek az egészségünkre.
Ennek következtében a kereslet a transzzsírtól mentes olajok irányába megnőtt és a pálmaolaj ipar számára fellendülést hozott.

Sokan tudják, hogy a pálmaolaj iránt növekvő kereslet miatt a trópusi esőerdők Délkelet-Ázsiában megtizedelésre kerültek azért, hogy helyükre pálmaolaj ültetvények kerüljenek, tönkretéve így a növényvilágot és az ott élő emberek és állatok otthonát.

A pálmaolaj termeléshez kapcsolódó atrocitások híre már sok gyártót, köztük nem csak vegán és vegetáriánus termékeket gyártó cégeket sarkallt arra a döntésre, hogy elutasítsák termékeik gyártása során a pálmaolaj feldolgozását. Ezek a gyártók a pálmaolaj helyett a kókuszolajat használják.

Sajnos azonban a kókuszolaj esetében is felmerülnek etikai problémák.

Idomárok majmokat (Emse Makákókat) képeznek ki arra, hogy a kókuszdiókat leszüreteljék. Ezek az állatok keményen dolgoznak nap, mint nap hosszú órákon keresztül. A munkaidejükön kívül primitív, egyszerű, kicsi ketrecekben, vagy nyitott oldalú viskókban élnek, magányosan a szocializálódás lehetőségét kizárva, karóhoz kötve nyakörvvel a nyakukon.
A kókuszdió betakarítás ezzel a módszerrel egész Dél-és Délkelet-Ázsiában elterjedt, többek között Thaiföldön, Malajziában, Srí Lankán és Indonéziában. Ezek a nemzetek a legszámottevőbbek közé tartoznak a világ kókusztermelésében.

A kókuszt betakarító majmok által elszenvedett bánásmód miatt az aktivisták eljutottak néhány vállalatokhoz, köztük a BANABAN termékek gyártójához is, hogy többet tudjanak meg a kókuszdió betakarításával kapcsolatos gyakorlatukról.

• Egyes vállalatok egyszerűen figyelmen kívül hagyták az e-mailt és levelet.
• Néhányuk azt nyilatkozta nem tudja dolgoznak e majmok azokon az ültetvényeken, ahonnan a kókuszt vásárolják.
• Mások vállalták, hogy a termékeiket olyan társaságoktól szerzik be, amelyek köztudottan használnak majmokat.
• Voltak olyanok is, akik örömmel jelentették, hogy ők maguk vagy az ő beszállítóik nem majmok által végeztetik a kókuszdiók betakarítását.

„A BANABAN márka számos bio kókusz terméket foglal magába, amelyek fenntartható kókusz gazdaságokból származnak a Fidzsi-szigetekről, egy része Srí Lankáról. A Fidzsi-szigeteken nem élnek Emse Makákók, a kókuszdiókat emberi munkával takarítják be a Sri Lankán lévő ültetvényeken is.

Sajnos, nem minden gyártó és forgalmazó érzi magát elkötelezettnek e tekintetben, köztük az ismertebb vegán márkák sem. Sőt büszkén vallják, hogy termékeik mentesek az állati eredetű termékektől, közben pedig figyelmen kívül hagyják, hogy beszállítóik vagy talán ők maguk a majmokat munkára kényszerítik.

Bővebben arról mi mindenre használják még az idomított majmokat.

Ez a cikk fontos lehet barátaidnak is, oszd meg velük.

FACEBOOK
GOOGLE
DISPLAY_ULTIMATE_PLUS
TWITTER
PINTEREST
PINTEREST