A különleges befőttesüveg

posted in: Egyéb | 0

A befőttesüveget kezdetekben konzerválásra használták, de manapság már használati vagy dísztárgyként is funkcionál.
A formás, színes üveg önmagában is szép és mutatós, de néhány kreatív ötlettel csodaszép dekoráció vagy ajándék készíthető belőle.

 
Mason_1_v01_553-300
 

John Landis Mason 1858-ban feltalálta és szabadalmaztatta a ma is használatban lévő csavaros befőttesüveget.

Mason találmánya azért volt különleges, mert azt megelőzően az üvegek nem menetesek, hanem sima felülettel rendelkeztek, ezért a légmentesen történő lezárás és az étel tartósítása sok esetben sikertelen volt.

A csavaros üveg esetében az üveg külső peremén lévő menet segítségével könnyen és légmentesen rácsavarható a hozzá illeszkedő zárókupak.

Mason először is a tökéletesen záródó kupakot találta ki, majd alkotott egy gépet, amellyel menettel lehetett vágni a kupakba. Végül a menettel ellátott kupakhoz illeszthető üveget alkotta meg.

Tehát a sikeres konzerválás a kupakról szól! :-))))

A kupak később két részből, gumitömítéssel ellátott tetőből és a menetes gyűrűből állt.

 
Mason4_v02_530-300
 

Mason egyszerű és újrafelhasználható üvegei Amerika szerte hamar népszerűvé váltak mivel megbízható módszert kínáltak az ételek otthoni konzerválására.

 
Mason9_v01_611-600
 

Miután szabadalmi védelme lejárt, sokan mások is gyártani kezdték a Mason stílusú befőttesüvegeket.
Viszont Mason szabadalmának dátumát fontosnak tartották és megőrizték ezért az 1900-as években több ezer befőttesüveg készült 1858-as dátummal ellátva különböző formában, méretben és színekben, melyek közül sok még ma is ép és forgalomképes.

A színes üvegeket már akkor is jobbnak tartották a konzerváláshoz, mert a sötétebb üveg blokkolja a fényt, ezért hosszabb ideig tartja az étel ízét és tápértékét.

A Mason üvegeket többféle színben gyártották jellemzően borostyánszínűek és zöldek voltak, de a kék ritka, egyedi és különleges volt.
A múltból megmaradt üvegeket manapság gyakran értékesítik az antik üzletek és aukciós házak.
Az üveg értéke függ a korától, egyediségétől, színétől és állapotától.
Vannak gyűjtők, akik több száz vagy akár több ezer dollárt is adnak egy régi Mason üvegért.

 
Mason6_v01_879-300
 

A Mason befőttesüveg népszerűsége már a megjelenése óta töretlen sikert arat.

A napjainkban gyártott világoskék üvegek színét az Ardagh Group megbízásából a világ vezető színtechnológiai szakemberi – Ferro Glass Systems – reprodukálták a “retro” változatról, azért, hogy tükrözni próbálják a régi üveg stílusát.

A jellegzetes tipikus kék Mason üveg és a hozzá tartozó két részből álló kupak manapság is annyira népszerű, hogy Amerikában több webáruház kifejezetten csak ezen üvegeket értékesítésével foglalkozik.

Az üveg és a kupak gyűrűje újrahasználhatóak, viszont a kupak tető részét külön is értékesítik, mert azokat egyszeri használatra szánják.
A tető belső oldalán lévő gumigyűrű segítségével a kupak légmentesen záródik az üveghez.
A tetőt az üvegre helyezzük, majd lazán rácsavarjuk a tetőgyűrűt, így a levegő és a gőz a befőtt hőkezelése során távozik az üvegből. Ezután hagyjuk kihűlni a befőttet szobahőmérsékletűre, amely kihűtés közben vákuumot hoz létre minek következtében a fedő hermetikusan rászorul az üvegre, ezért a tetőgyűrű a teljes kihűlés után akár le is vehető.

 
Mason7_v01_571-300
 

A lakberendezők, és a kreatív háziasszonyok körében nem csak az ételek tartósítása szempontjából, hanem sok más tekintetben is kedvencé vált a kék Mason stílusú üveg.

 
Mason_3_v01_759-300

Mason5_v02_1042-300
 

A Mason stílus már szinte őrület mivel a motívum megjelenik nagyjából mindenhol. Tömegesen készülnek a Mason üveg mintázatú csomagolópapírok, tapéták, párnák és még számtalan dolog.

 
Mason8_v01_724-637
 

A különleges befőttesüveg tehát az egyedien kék Mason stílusú :-)))))))

A BANABAN lehetővé teszi, hogy Te is kipróbáld kreativitásod és alkoss valami különlegeset.

 
coconutto_és_olaj_v02_600-300

 

Ez a cikk fontos lehet barátaidnak is, oszd meg velük.

FACEBOOK
GOOGLE
http://biokokusz.hu/a-kulonleges-befottesuveg/
TWITTER
PINTEREST
PINTEREST